Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2017 11:53 - Сашо
Автор: vivalentin2 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 235 Коментари: 0 Гласове:
0



 Беше една от поредните му разходки из Балкана за да уплътни времето си на село. Липсата на интернет и телевизия правеха вечерите му дълги и неприятно скучни. Местата му бяха познати както и пътеките на местните пастири. Така един ден без да се усети стигна доста далеч в балкана. Слънцето започна да преваля и той реши да се връща. Току обърнал се видя на няколко метра встрани от пътеката нещо бяло, което определено не беше камък. Той навлезе смело в шубраците и се озова пред малка паметна плоча до която имаше ламаринен фенер с кръст отгоре. На плочата пишеше " Тук почива Сашо. 1975-2015 г." Сашо? Откъде му беше познато това име? Ами да! Беше му съученик. Тоест беше една година по-голям, но учеше в селското училище. Сашо беше от учениците, които всички познават, но не защото беше готин , а защото имаше лека форма на Даун. Сега такива ученици ги наричат деца със СОП, но тогава всички го знаеха като Сашо-идиота. Сашо беше едър, добродушен и затворен. Макар и як като бик никога не беше нагрубил или ударил някой. Всички бяха свикнали с особеностите му и никой не се учудваше ако го видеше да прави тегели по коридора с характерната си походка и да пее някаква само на него известна песен. От време на време казваше нещо на някой и после подминаваше. Така веднъж спря пред него и ни в клин, ни в ръкав му каза " Ти си ми приятел. Ако спечеля от тотото ще ти дам половината пари" и отмина. Незнайно защо това беше спомена за Сашо, който си спомни в първия момент. После той завърши, замина за София да учи, а Сашо стана селски пастир. Не го беше виждал сигурно от 25 години. 

" Ееех Саше Саше. Така ли трябваше да разбера за съдбата ти. Кой знае колко си страдал. Сигурно си бил болен, можело е да те излекуват, но никой не ти е обърнал внимание и си умрял докато пасеш козите."

Дали заради това, че го познаваше, дали заради друго, в очите му наляха сълзи. Той поседя, поплака си и после слезе в селото.

Когато се върна в града  мина през една църква и запали свещ за упокоение на душата на Сашо. Оттогава всеки път когато ходеше на село отиваше до паметната плоча и палеше свещичка в ламаринения фенер. Докато чакаше свещичката да изгори прехвърляше в паметта си спомените за Сашо, които никак не бяха много и мислеше за собствения си живот. Един ден в главата му пробяга мисълта, че все пак Сашо беше само година по-голям от него. Тази мисъл го заля като горещо олио. Нима и наборите му вече си отиват. Е да, беше на 41, но и Сашо е бил на 40. Той разтърка очи и стисна юмруци. Нямаше време. Нямаше време за глупости. Трябва да се действа тук и сега. После стана и с бързи стъпки се отдалечи от плочата.

Когато се върна в града сякаш стана друг човек. Спря да се прави на добър и отряза всички, които го търсеха само за услуги. Започна да казва и да показва на жена си и на децата си по-често колко са ценни за него.  Яви се на няколко интервюта за  работа и беше одобрен и назначен в една от фирмите с поне два пъти по-голяма заплата. Когато подаде молбата за напускане на вече бившия му шеф той се ококори.

- Ама къде? Вече 15 години работим заедно.

- Щом за 15 години не се сети да ми дадеш заплата , която да ме накара да остана, вече не искам да работя за теб.

- Ама чакай...

- Няма чакай. Чаках достатъчно. Ако искаш ме уволни дисциплинарно. Не ми пука.

Така в следващите няколко години живота му се промени драстично. Това, което не се промени беше, че всеки път когато ходеше на село отиваше до плочата на Сашо и  му благодареше, че макар от оня свят му е дал кураж да промени своя живот.

 Веднъж отивайки на плочата установи, че железния фенер го няма. Хвана го яд. Хвана го не заради липсата на ръждивия фенер, а че имаше хора, които не се свеняха да вземат нещо и от гроб. Той запали свещичка, залепи я на плочата , поизчака да погори, после я изгаси и тръгна надолу по пътеката.

 По пътя мерна стадо кози, които се бяха накачили на един стръмен склон и пасяха рядката трева.

 " Пррррйййййййй - чу се отнякъде - де отидохте вашта маммааа. Пррррййй"

 Той се обърна по посока на гласа и не повярва на очите си. Там наметнал старо брезентово яке, нарамил дълга гега, брадясал и ухилен до ушите както винаги седеше Сашо.

 

       

От: Viv_Val




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vivalentin2
Категория: Лични дневници
Прочетен: 16540
Постинги: 19
Коментари: 7
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930